Nijkerk, 30 juni 2017 - De op Fundwijzer opgenomen platformen hebben in het eerste half jaar van 2017 een ruim € 72 miljoen financiering weten op te halen voor de gepubliceerde projecten. Rekening houdend met niet door Fundwijzer gevolgde projecten wordt het eerste halfjaar van 2017 voor ruim € 75 miljoen gecrowdfund. Hiermee laat de crowdfunding markt in Nederland een lichte groei zien ten opzichte van het eerste half jaar van 2016 toen de crowdfunding platformen in totaal bijna € 69 miljoen wisten aan te trekken.

Onderstaande grafiek geeft een overzicht van de opgehaalde bedragen per maand in 2017 ten opzicht van 2016. Waar in 2016 in de maand April het meeste financiering werd opgehaald is dit in 2017 juist de maand waarin het minste financiering werd opgehaald van het eerste half jaar. Overall wist de markt een groei van 5% te realiseren.

Collin Crowdfund weet ook dit jaar weer het meeste financiering (€ 16 miljoen) op te halen, gevolgd door Geldvoorelkaar.nl (€ 12 miljoen) en FundingCircle (€ 5,5 miljoen). Opvallend is echter dat zowel Collin Crowdfund als Geldvoorelkaar.nl in het eerste half jaar minder financiering wisten aan te trekken dan vorig jaar. Hierdoor is een daling te zien in het marktaandeel van de 43% in 2016 naar 40% in 2017.

 

 

Daarnaast valt op dat in 2017 minder projecten succesvol zijn afgerond dan vorig jaar. Waar er in 2016 1.570 projecten werden afgerond in het eerste halfjaar zijn dit er 1.485 in 2017. Het gemiddeld opgehaalde bedrag per project is dan ook gestegen van bijna € 45.000,- in 2016 naar € 49.000 in 2017.

Projecten uitgelicht

Het project dat in 2017 het meeste financiering wist aan te trekken is de Voetbalshop. Dit project wist op het platform Collin Crowdfund € 1,5 miljoen aan financiering aan te trekken in 17 dagen. Met deze financiering wordt verdere groei mogelijk gemaakt en daarnaast biedt het ruimte om sneller haar leveranciers te betalen wat resulteert in betalingskortingen. In een recent interview door Geld&Ondernemen over het succes van de crowdfunding campagne geeft Bas Perik, CEO van Voetbalshop, aan: ‘Crowdfunding leverde direct leverancierskorting op’.

Het project Apoc Aviation op Geldvoorelkaar.nl wist een bedrag van € 1,3 miljoen aan financiering op te halen in slechts 4,5 uur. Apoc Aviation koopt en demonteert vliegtuigen, waarna de vliegtuigonderdelen wereldwijd weer verkocht worden. De financiering van APOC Aviation is een bijzonder samenspel tussen participatiefonds Antea, informal investors en crowdfunding investeerders. Zo financieren informal investors en Antea de aankoop van nieuwe vliegtuigen waarna dit geherfinancierd wordt door middel van crowdfunding en er ruimte ontstaat om een volgend vliegtuig aan te kopen. Eind 2016 wist Apoc Aviation ook al financiering aan te trekken via crowdfunding, welke zij reeds na 4 maanden kon aflossen.

Onderstaand vindt u een volledig overzicht van de Top 10 projecten die in het eerste half jaar van 2017 zijn afgerond.

Deze rapportage is opgesteld door Fundwijzer.