In 2016 is crowdfunding in Nederland gegroeid naar 150 miljoen. Het aantal succesvol gefinancierde projecten en het totaal opgehaalde bedrag aan financiering is opnieuw aanzienlijk gestegen. Daarnaast zijn er in het afgelopen jaar stappen gezet op het gebied van professionalisering van de gehele crowdfunding sector. Al met al een jaar van groei én professionalisering!

Crowdfunding 2016 in cijfers
In 2016 is tot nu toe een bedrag van € 140 miljoen aan financiering opgehaald door de Nederlandse crowdfunding platformen opgenomen op Fundwijzer. De Top 10 van alle platformen wist het grootste deel hiervan op te halen met in totaal ruim € 112 miljoen aan opgehaalde financiering. Met nog ruim een week te gaan en een beperkt aantal platformen dat niet opgenomen is op Fundwijzer verwachten wij dat de crowdfunding markt in 2016 uit komt op € 150 miljoen aan opgehaalde financiering. Dit betekent een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2015.

Top 3 crowdfunding platformen
Het afgelopen jaar heeft het platform Collin Crowdfund het meeste financiering opgehaald. In totaal haalden zij met meer dan 140 projecten ruim € 31 miljoen aan financiering op. Hiermee wist Collin Crowdfund de koploper van vorig jaar, Geldvoorelkaar.nl, naar een tweede plek te verwijzen. Collin Crowdfund, vorig jaar nog goed voor € 20 miljoen aan financiering wist de door haar opgehaalde financiering met 50% te laten stijgen. Voor volgend jaar dus de uitdaging deze groei vast te houden!

De tweede plaats is dit jaar zoals gezegd voor Geldvoorelkaar.nl. Geldvoorelkaar.nl haalde in totaal € 25 miljoen aan financiering op middels haar platform door 220 projecten succesvol af te sluiten. Geldvoorelkaar.nl heeft hiermee nagenoeg evenveel aan financiering opgehaald als in 2015. In november van dit jaar was Geldvoorelkaar.nl echter weer het grootste crowdfunding platform van Nederland met een opgehaalde financiering van ruim € 2,5 miljoen.

Dit jaar staat de nummer 3 opnieuw op gepaste afstand van de twee grootste platformen van Nederland. Duurzaam Investeren maakt dit jaar de Top 3 compleet. Met slechts 12 projecten wisten zij dit jaar € 11,7 miljoen aan financiering uit de markt te halen, een forse groei ten opzichte van 2015. Het platform maakte met het project Zelfstroom Portefeuille Zonnesystemen SPV7 zelfs furore aangezien dit project het eerste crowdfunding project is met een door de AFM goedgekeurd prospectus. Dit project, met een doelbedrag van € 2 miljoen, werd daarnaast ook nog eens dezelfde dag gefinancierd!
De platformen Oneplanetcrowd, Lendahand, Kapitaal Op Maat, Horeca Crowdfunding, Crowd About Now, Symbid, Funding Circle maken de crowdfunding top 10 van 2016 compleet. Onderstaand wordt een tabel getoond met de succesvol afgeronde projecten en de totaal opgehaalde financiering van de 10 grootste platformen van Nederland.

Voor meer informatie over crowdfunding in 2016 klik hier.

Defaults in crowdfunding
Een belangrijk onderwerp in de crowdfunding markt in 2016 is defaults van crowdfunding projecten. Begin mei schreven wij een artikel over het belang van transparantie omtrent defaults en met het advies aan investeerders om altijd goed te spreiden bij investeringen in crowdfunding projecten. In 2016 is er een bredere discussie ontstaan over transparantie omtrent defaults en inmiddels maken de eerste platformen haar (default) cijfers maandelijks openbaar. Verschillende platformen hebben het afgelopen jaar een stichting opgericht die zich specifiek richt op het waarborgen van de zekerheden die aan investeerders worden vergeven.

Banken stappen in Crowdfunding
In 2016 zijn banken zich actief gaan mengen in de crowdfunding branche. Zo is de Rabobank het afgelopen jaar gaan samenwerken met Collin Crowdfund, Oneplanetcrowd, Zibcrowd en Kapitaal op Maat. Deze samenwerkingen moeten leiden tot doorverwijzingen van bedrijven die bij Rabobank niet in aanmerking komen voor bancaire financiering naar een alternatieve financieringsmogelijkheid als crowdfunding. Daarnaast biedt een andere bank, Knab, sinds dit jaar crowdfunding aan! Dit betreft een samenwerking met Collin Crowdfund die voor hen de toetsing en administratie verzorgd. Op deze manier biedt Knab haar klanten een additionele investeringsmogelijkheid.

Investeerderstoets
De AFM heeft het afgelopen jaar naar aanleiding van gesprekken met verschillende platformen enkele aanpassingen doorgevoerd aan de verplichte investeerderstoets. Zo is de investeerderstoets sinds april pas verplicht vanaf een investering van € 500,-. Later in 2016 werd opnieuw over de hoogte van dit bedrag gesproken en besloot de AFM deze grens op € 500,- te houden en niet te verhogen naar de door partijen gewenste € 1.000,-.

Introductie nieuwe financieringsvormen
Geldvoorelkaar.nl kwam ten slotte in het afgelopen jaar met verschillende nieuwe crowdfunding vormen in de markt. Zo introduceerden zij de Groeilening, Aflossingsvrije lening en Converteerbare lening als nieuwe vormen op haar platform. Op deze manier biedt Geldvoorelkaar.nl ondernemingen beter maatwerk op financieringsgebied.

Dashboard
Fundwijzer heeft zich het afgelopen jaar verder ontwikkeld tot een belangrijke speler in de crowdfunding markt. Zo heeft Fundwijzer het afgelopen jaar de Verzendmodule ontwikkeld waardoor bedrijven aan de hand van een vragenlijst de voor hun geschikte financiers direct een businessplan toe kunnen sturen. Deze Verzendmodule vindt u hier. Daarnaast heeft Fundwijzer het in 2016 haar interactieve dashboard in de markt gebracht. Dit dashboard geeft de gebruikers van Fundwijzer inzicht in de crowdfunding markt door het open stellen van de door Fundwijzer verzamelde data over de crowdfunding markt. Zo kunt u met het dashboard uw eigen analyse maken over de Nederlandse crowdfund markt!

Ook het komende jaar verwachten wij dat de markt zich kwantitatief en kwalitatief verder zal ontwikkelen.

Wilt u altijd up to date blijven aangaande het laatste crowdfunding nieuws? Registreer u dan nu voor de Fundwijzer nieuwsbrief!

Deze rapportage is opgesteld door Fundwijzer.