Hoe werkt crowdfunding?

 

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding algemeen

Crowdfunding is een manier van financieren (funding) van een project met een duidelijk doel door gebruik te maken van een groot aantal investeerders (crowd). De financiering komt veelal tot stand door relatief kleine bedragen van een relatief groot aantal mensen. Op online crowdfundplatformen worden de projecten aangeboden en kunnen investeerders in de verschillende projecten investeren.

 

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten crowdfunding te onderscheiden. De tegenprestatie voor de investeerders verschilt per soort crowdfunding. Lees hier meer over de verschillende soorten crowdfunding.

Crowdfunding proces en soorten

Crowdsourcing

Crowdfunding is gebaseerd op de marketingterm crowdsourcing. Crowdsourcing houdt in dat de consumenten bepalen hoe een product dat nog in de ontwikkelingsfase zit er uiteindelijk uit komt te zien of dat consumenten bepalen welke marketingconcepten de moeite waard zijn. Hieruit voort gekomen is de term crowdfunding.

 

Traditionele financiering vs. Crowdfunding

Wat is het verschil?

Crowdfunding is ontstaan als een variant op de traditionele financieringsvormen. In de traditionele financieringsvorm is er vaak sprake van een enkele investeerder, terwijl de participatie van meerdere investeerders juist het kenmerk is van crowdfunding.

Crowdfunding verschil traditionele bank

Meer mogelijkheden

Doordat de investeerders veelal een klein bedrag investeren, is het risico voor hen relatief beperkt. Crowdfunding biedt dus voor ondernemers of creatieve projecten een unieke kans om kapitaal op te halen, waar dat via andere kanalen niet of onvoldoende mogelijk is. Aan de andere kant kan iedereen als investeerder optreden met een investeringsbedrag dat past bij zijn of haar budget. Daarnaast biedt crowdfunding de kans om direct betrokken te zijn bij een project of veelbelovende startende ondernemingen.

 

Voor wie is crowdfunding interessant?

Ondernemers

Crowdfunding is geschikt voor alle ondernemers die een project willen starten of een bestaand concept willen uitbreiden en hiervoor op zoek zijn naar kapitaal. Het maakt hierbij niet uit of je een particulier, een groep, een (startend) bedrijf of een publiek orgaan bent. CrowdFundy focust zich echter alleen op de startende en bestaande ondernemingen op zoek naar kapitaal.

 

Goede voorbereiding

Het ophalen van geld middels crowdfunding is voor iedereen mogelijk, voor elk mogelijk doel. Echter is niet elke crowdfundingcampagne succesvol. Er worden verschillende projecten aangeboden waaruit de investeerders kunnen kiezen. Zo bepaalt de mensenmassa welke projecten de meeste kans van slagen hebben. Het is daarom van groot belang dat je je goed voorbereid en de juiste keuzes maakt. CrowdFundy hoopt hierbij de eerste stap tot succes te zijn.

Zie hiervoor ook onze crowdfunding support.

 

Zie verder:

- Soorten crowdfunding >
- Kosten crowdfunding >