Kosten crowdfunding

Geld ophalen middels crowdfunding brengt veelal kosten met zich mee. Zowel bij de ondernemer als bij de investeerder kunnen platformen kosten in rekening brengen. Hieronder wordt voor de ondernemers een overzicht gegeven van alle mogelijke kosten van crowdfunding. Je kunt de totale kosten voor jouw project ook berekenen in onze selectietool.

 

Kosten crowdfunding voor ondernemers

De ondernemers die een project starten betalen een vergoeding aan de crowdfundplatformen om gebruik te maken van hun infrastructuur. Over het algemeen bestaat deze uit een vergoeding voor het plaatsen van het project op de website van het crowdfundplatform en daarnaast uit een vergoeding wanneer er succesvol geld wordt opgehaald. Daarnaast kunnen er nog additionele kosten van crowdfunding platformen bij komen.

 

Plaatsingskosten crowdfunding Plaatsingsvergoeding

De plaatsingsvergoeding is veelal een vast bedrag, maar kan eveneens een percentage zijn van het gewenste op te halen bedrag (doelbedrag). Deze vergoeding kan sterk variëren tussen de verschillende platformen. Het is dan ook raadzaam om hier kritisch naar te kijken.

 

Success fee kosten crowdfunding Success fee

De success fee is afhankelijk van het type crowdfunding, maar is doorgaans een percentage van het doelbedrag. Hierbij geldt bij de meeste platformen ‘no cure no pay’; er is enkel een success fee verschuldigd indien het doelbedrag succesvol wordt opgehaald. De success fee is bij crowdfunding in de vorm van donaties, sponsoring en aandelen vaak een eenmalig bedrag, maar bij crowdfunding in de vorm van leningen is het gebruikelijk dat de kosten afhankelijk zijn van de looptijd van de lening.

De percentages van de success fee verschillen sterk per platform. De success fee ligt over het algemeen tussen de 3% en 10%.

 

Bijkomende kosten crowdfunding Bijkomende kosten

Naast de genoemde plaatsingskosten en de succes fee kunnen er nog additionele kosten bovenop komen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kosten voor een intake bij een financieel adviseur;

  • Kosten voor het verplicht afnemen van een monitoring abonnement;

  • Kosten voor een begeleidingspakket;

  • Notariskosten voor het opzetten van een coöperatie (in het geval van aandelen of een converteerbare lening);

  • Jaarlijkse administratiekosten.

 

Kosten lening

De kosten voor het ophalen van geld middels een lening zijn veelal anders dan bij de overige crowdfunding soorten. Bij crowdfunding in de vorm van een lening moet er over het algemeen een jaarlijks percentage van het doelbedrag betaald worden over de duur van de looptijd. Over het algemeen ligt deze vergoeding tussen de 0,5% en 2% per jaar.

Het kan ook voorkomen dat er eenmalig een percentage van het doelbedrag moet worden betaald, maar dan is het percentage vaak afhankelijk van de looptijd. Hierbij geldt dat het percentage hoger ligt bij een langere looptijd.

 

Zie verder:

- Hoe werkt crowdfunding >
- Soorten crowdfunding >
- Selectietool platformen >