De 10 meest bizarre crowdfunding projecten

10 meest bizarre crowdfunding projecten

Door Eric van Heesen, CrowdFundy - 5-11-2015

Crowdfunding is geschikt voor allerlei soorten doeleinden, maar soms zitten er wel heel gekke, leuke en idiote projecten tussen. Hierbij een overzicht van de 10 meest bizarre projecten.

1. De man die 13 dates wilde crowdfunden

Dating crowdfunding Tom

Begin dit jaar richtte Tom Packer uit Engeland zich tot crowdfunding om de ware liefde te vinden. Hij was op zoek naar 1.300 pond om 13 dates te bekostigen (100 pond per date).

Echt handig pakte Tom het niet aan. De tegenprestaties varieerden van een foto van Tom bij een donatie van 10 pond tot een dagje Parijs bij een donatie van 1.000 pond. De dames stonden duidelijk niet te trappelen voor Tom, want uiteindelijk wist hij maar 227 pond bij elkaar te halen. 

2. De man die crowdfunde om Tom's dates te crashen

Crashen dates Tom crowdfunding

Als reactie op het project van Tom startte Phil Stewart een crowdfundingactie om alle 13 dates van Tom te crashen. Dit zou moeten gebeuren door Tom en zijn dates te achtervolgen met een accordeon.

De reden om Tom te ruïneren was nog best idealistisch. Phil kon het niet uitstaan dat crowdfunding werd ingezet voor mensen die hun eigen date niet kunnen betalen. Phil haalde uiteindelijk 99 pond op met tegenprestaties als een high-five.

3. Duurste aardappelsalade ooit

Potato salad crowdfunding

Zack Danger had zin in een aardappelsalade, waar wist alleen niet wat voor soort. Hij vroeg op crowdfunding platform Kickstarter om $ 10 zodat hij een lekkere salade kon maken. Wat hij niet kon vermoeden is dat hij uiteindelijk $ 55.492 ophaalde doordat de ‘Potato Salad Madness’ zich snel verspreidde.

Uiteindelijk besloot Zack een Potato Salad Party te organiseren van het opgehaalde bedrag.

4. Het middag-dutje-kussen

Ostrich pillow crowdfunding

Vooral studenten zijn er niet vies van: een klein dutje tijdens het studeren door je hoofd op het bureau te leggen. Erg verleidelijk, maar niet erg comfortabel. Daar bedacht Studio Banana Things – ja, dit is een bestaande bedrijfsnaam – wat op.

Met de Ostrich Pillow kan je je hoofd comfortabel wegstoppen zoals een struisvogel (ostrich) en heerlijk genieten van je kleine siësta. Door de gaten voor neus en mond wordt je ook nog levend wakker.

De Ostrich Pillow is een groot succes geworden en is inmiddels ook in Nederland te koop. 

5. Farts in a jar

Farts in a jar crowdfunding

Voor wie van mening is dat de wereld niet ophoudt bij zijn eigen scheten, was de Farts In A Jar een echte uitkomst geweest. Roy Stanton kwam met dit grandioze idee om scheten van over de hele wereld te verzamelen in een potje.

Voor $ 1 kon je Founding Fart Supporter worden, terwijl je bij $ 500 een potje met 80 scheten naar keuze kon ontvangen. Van het totale doelkapitaal van $ 10.000 wist Roy maar $ 134 op te halen.

6. How do I land?

How do i land crowdfunding

Komiek Kurt Braunohler heeft als missie om met absurditeiten het leven van onbekende mensen een stukje vrolijker te maken. En zo bedacht hij in 2013 om een project op Kickstarter te beginnen. Hij wilde $ 4.000 ophalen om met een vliegtuig grappige berichten in de lucht schrijven.

Ondanks de totale nutteloosheid werd het project een succes en haalde Kurt uiteindelijk zo’n $ 7.000 op. Hiermee werd op 23 maart 2013 in de lucht boven Los Angeles de zin ‘How do I land?’ geschreven. 

7. Voicemail Heisenberg

Voicemail heisenberg crowdfunding

De ongekende populariteit van de televisieserie Breaking Bad bereikte ook de crowdfunding wereld. In 2013 lanceerde de University of California Schools een soort van crowdfunding initiatief, waarbij geld kon worden ingezameld voor studiebeurzen voor studeten in ruil voor een tegenprestatie.

Bryan Cranston sprong hier handig op in. In ruil voor een donatie van tenminste $ 100, sprak Heisenberg exclusief jouw voicemail in. Een absolute geldverspilling, maar een geweldige manier om indruk te maken op je vrienden.

8. Tandprobleempje

Jeffery Self crowdfunding tanden

In Nederland gelukkig geen issue, maar in de VS zijn veel mensen niet in het bezit van een zorgverzekering. En als je dan in het weekend een tand afbreekt, kan je een probleem hebben.

Het gebeurde Jeffery Self, echter besloot hij hulp te vragen aan de crowd. Op Kickstarter plaatste hij een project inclusief filmpje (een aanrader) waarin hij vroeg om $ 3.400. En het lukte hem het bedrag op te halen, zonder ook maar een tegenprestatie te bieden.

Jeffery Self liet zien dat als iedereen dezelfde portie humor als Jeffery zou bezitten, niemand meer een zorgverzekering nodig zou hebben. 

9. Het ultieme moordwapen voor vliegen

Bug a salt crowdfunding

Om het ultieme moordwapen voor vliegen en muggen te produceren, begon Lorenzo Maggiore in 2012 een crowdfunding campagne op Kickstarter. Hij vroeg om $ 15.000 voor het ontwikkelen van de Bug-A-Salt, een pistool waarmee insecten op een duurzame en milieuvriendelijke manier – door middel van zout -  uitgeroeid kunnen worden.

Een daverend succes, want uiteindelijk haalde het project circa $ 577.000 op. 

10. Don't let Nickel Back

Dont let nickel back crowdfunding

Crowdfunding is zeer geschikt om evenementen te starten en om een optreden van je favoriete band te financieren. Maar wat Craig Mandell deed, kan natuurlijk ook: het weren van je minst favoriete band in je woonplaats!

Craig Mandell had zo’n hekel aan de band Nickelback dat hij een crowdfunding campagne startte onder de naam ‘Don’t let Nickel Back’. Het project haalde met $ 339 aan donaties het doelbedrag van $ 1.000 niet, maar Craig plaatste vervolgens een update dat het bedrag besteed zou worden aan het goede doel. “Of misschien aan therapie voor diegenen die beïnvloed zijn door de muziek”.