De 10 beste Nederlandse crowdfunding projecten van 2015

10 beste Nederlandse crowdfunding projecten 2015Door Eric van Heesen, CrowdFundy - 1-12-2015

In 2015 is crowdfunding wereldwijd opnieuw in populariteit toegenomen en Nederland doet goed mee in de wereldtop. Met nog een maand te gaan zal naar verwachting het totaal opgehaalde bedrag in Nederland uitkomen op circa 105 miljoen euro.

2015 was het jaar van de brouwerijen, fitnessclubs, boekhandels, food innovaties, crowdfunding platformen en heel veel horeca. Maar wat zijn dit jaar in Nederland de beste of meest opvallende crowdfunding projecten van 2015 geweest? CrowdFundy geeft een overzicht van de top 10. 

10. Crematiecentrum Westerhout

Crematorium Westerhout crowdfunding

Een crematorium zit nou niet bepaald in de meest sexy business, maar toch blijkt ook de dood te verkopen. Crematiecentrum Westerhout bewees het en wist € 300.000 op te halen.

Het geld was bedoeld voor de aanschaf van een unieke oven, die het mogelijk moet maken om mensen tot 300 kilo te cremeren. “Maar de focus ligt op het cremeren van mensen met een ‘normaal postuur’”, aldus mede-initiatiefnemer Jolande Verhulst.

Het project verspreidde zich als een lopend vuurtje, want het geld werd moeiteloos opgehaald. Hulde!

9. Mundo 3D Printing

Mundo 3D printing crowdfunding

Nog hotter dan een crematorium is natuurlijk 3D Printing. Zo’n innovatieve markt past uiteraard geweldig bij crowdfunding. Een match made in heaven zo liet het Gelderse bedrijf Mundo 3D Printing zien. Mundo 3D richt zich onder andere op het 3D printen van kronen en bruggen voor de tandheelkunde, waardoor goud in de mond overbodig wordt.

In ruil voor in totaal 12,5% van de aandelen werd binnen 8 dagen het oorspronkelijke doelbedrag van € 200.000 opgehaald, waarna werd besloten om nog een ronde in te lassen voor een extra € 100.000. Met succes.

8. Ziekenhuis Vlissingen

Ziekenhuis vlissingen crowdfunding

Zeker een vermelding waard in deze top 10, is de crowdfunding van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen. In totaal moet er via crowdfunding 10,6 miljoen euro worden opgehaald, waarmee dit project het grootste Nederlandse project van 2015 is. Het is nog maar de vraag of het doelbedrag daadwerkelijk wordt opgehaald - de teller staat momenteel op zo’n 5,6 miljoen - maar de ambitie is in ieder geval bewonderingswaardig.

Het kapitaal – op te halen middels een lening - is bedoeld voor de aankoop en revitalisatie van het vastgoed van het ziekenhuis in Vlissingen. Een paar jaar geleden nog ondenkbaar en daarmee staat dit project symbool voor de professionalisering van de crowdfunding markt in Nederland. 

7. iCamPRO

iCam pro crowdfunding

Op de zevende plaats is een plek ingeruimd voor de iCamPRO, een moderne en award-winnende beveiligingscamera van Nederlandse makelij. Met de iCamPRO kan je op afstand via je smartphone thuis alles in de gaten houden en wordt je direct op de hoogte gesteld wanneer er inbrekers worden gespot.

Zo makkelijk als inbrekers worden gespot werden ook investeerders aangetrokken, want middels rewards werd er op Kickstarter zo’n € 365.000 opgehaald.

6. The Things Network

the things network crowdfunding

Opnieuw een succesvol technologisch project van Nederlandse bodem. The Things Network betreft een nieuw type draadloos netwerk, zonder gebruik te hoeven maken van bestaande netwerken als Wifi of Bluetooth. Een enigszins technisch en ingewikkeld verhaal voor leken, maar de voordelen zijn significant en de gebruiksmogelijkheden eindeloos.

Na een succesvolle introductie van The Things Network in Amsterdam is er nu interesse vanuit de hele wereld. Niet verwonderlijk dat bijna het dubbele van het oorspronkelijke doelbedrag van $ 150.000 op Kickstarter werd opgehaald.

5. Keezel

keezel crowdfunding

Wellicht een beetje tegen de regels, maar zeker succesvol. De Amsterdamse startup Keezel ontwikkelde een device waarmee je TV series, films en sportwedstrijden kan kijken van over de hele wereld. En middels volledige privacy. Wie wil dat nu niet? Dat dachten de backers op Indiegogo ook en dus haalde het project in totaal $ 582.575 op, 540% van het oorspronkelijke doelbedrag.

4. Ockel Sirius B

ockel sirius b crowdfunding

Een krachtige PC op smartphoneformaat, dat is de Ockel Sirius B. Ockel, een verwijzing naar uitvinder Wubbo Ockels, betreft een Nederlands bedrijf dat de eerste productieronde van de Sirius B via crowdfunding wilde bekostigen.

De Ockel vindt gretig aftrek op Indiegogo en inmiddels is er al $ 279.000 opgehaald.

3. Rooftop Energy: 14.000 zonnepanelen

rooftop energy crowdfunding

Door de huidige klimaattop in Parijs helemaal actueel en door de omvang spraakmakend. Het project van Rooftop Energy behelst het aanleggen van in totaal circa 14.000 zonnepanelen in Nederland. Net als bij het ziekenhuis in Vlissingen is het een mooi voorbeeld van een gestapelde financiering, dus deels via de bank en deels via crowdfunding.

Het doelbedrag van € 600.000 is – met nog een maand te gaan – al voor 90% opgehaald. Alle reden dus om het verloop van dit project zonnig in te zien.

2. AppScooter Bolt

appscooter bolt crowdfunding

Het project van de ‘Nederlandse Tesla op 2 wielen’ loopt nog officieel 17 dagen op LeapFunder, maar op het moment van schrijven is er al bijna € 500.000 binnen. De Delftse start-up Bolt Mobility mikt hiermee op de grootste Nederlandse angel-investment ooit.

Met het crowdfunding project moet de productie en verkoop van de elektrische scooter – met een actieradius van 150 km – gefinancierd worden. Met ingebouwd internet is de scooter helemaal van deze tijd en super hip. Potentie zat, dus daarom een verdiende tweede plek.

1. The Smog Free Tower

smog free tower crowdfunding

Wellicht niet het grootste crowdfunding project als je kijkt naar het opgehaalde bedrag, maar zeker het meest spraakmakende project van 2015!

De Nederlandse pionier, ontwerper en ondernemer Daan Roosegaarde ontwikkelde een toren die de luchtvervuiling in een stad tegengaat. Het crowdfunding project was bedoeld voor de financiering van het eerste prototype in Rotterdam, maar de aandacht voor het project bleef niet tot Nederland beperkt. 

The Smog Free Tower haalde in totaal zo’n $ 113.000 op middels rewards op Kickstarter. Nog belangrijker echter was de wereldwijde impact die het project had. Vanuit chauvinistisch oogpunt pure reclame voor de Nederlandse creativiteit. Allemaal mede mogelijk gemaakt door crowdfunding.